O nama

JUBILEJ ZAČINJEN TITULAMA PRVAKA

 

Logo-skok                  Osamdesetih godina sada već prošlog stoljeća ljubitelji auto sporta rado su dolazili na područje Bujštine, posebno u rujnu, u dane branja grožđa. Povod je bio tada jedan od čestih susreta najboljih „tehničara“ u auto sportu, kako se žargonski nazivaju sudionici ocjenskih vožnji – bilo rallya,  bilo poligonskih vožnji oko čunjeva i garaža. Uz tadašnji kultni Rally „Praznik grožđa“ čiji je nositelj bilo AMD Buje,  neminovno se vezivalo imena desetak izuzetnih vozača i vozačica kojima su pobjede ili pojedini vrhunski rezultati diljem Istre, ali i Hrvatske naprosto bili „u krvi“. Promjene na ovim našim prostorima s početka 90-tih unijele su i promjene u automobilistički svijet, onaj začinjen sportom.

Nadomak Buja, u Brtonigli, malom pitoresktnom mjestu, danas već dva desetljeća općinskom središtu, 1993. godine inicirano je osnivanje jednog novog sportskog kolektiva, jednog od prvih u samostalnoj Hrvatskoj sa zasigurno drugačijim konceptom rada i djelovanja. Osnovan je tako Auto moto klub „Skok racing“. Već se iz samog naziva nazire da je okosnica projekta koji uspješno živi već dva desetljeća i ove godine bilježi okrugli jubilej 20 godina, jedan od najtrofejnijih istarskih automobilista, neumorni i agilni Edi Milokanović poznatiji nadimkom „Skok“. I eto tako, korak po korak, godinu po godinu, nastup po nastup, manifestaciju po manifestaciju doskočili su Skokovci do 20. rođendana.

Edi MilokanovićPočetak je bio, uobičajeno, skroman. Doslovce se počelo s jednim automobilom. No, ideja „samostalne avanture“ kako su taj čin prije dva desetljeća mnogi skeptično nazivali, živio je svoj život. Prvi su mačići „u vodu bačeni“, ali uskoro su zaredale pobjede desetina vozača, ali i vozačica okupljenih u „Skok racingu“. Stigli su i naslovi prvaka prvo tadašnjeg popularnog PIR-a ( Prvenstva primorsko – istarske regije ), potom i državne titule. Kako pojedinačni, tako i ekipni ili k tome učestalo oformljenih timskih skupina.

Nastupi na stazama ocjenskih vožnji, ocjenskog rallya, brda i kruga, rallya, kasnije autoslaloma, donosili su svoje rezultate, ali od prvih je dana u redovima novog kluba zavladala organizacijska atmosfera. Prionulo se pripremama brojnih natjecanja u Brtonigli i široj okolici, potom i na prostorima čitavog istarskog poluotoka. Uz sve dotadašnje discipline „Skok racing“ je osmišljavao nešto sasvim novo. Poziv na druženje automobilista sredinom 90-tih uz vožnju na kružnim kratkim i najčešće improviziranim stazama uz mjerenje štopericom ostvarenih vremena izraslo je u „Prvenstvo Istarske rivijere“, danas zasigurno jedno od najdugovječnijih prvenstvenih natjecanja od samostalnosti Hrvatske. Bile se to vožnje iz kojih je s vremenom izrasla danas najmlađa hrvatska automobilistička disciplina, od prije godinu dana i Prvenstvo Hrvatske u kronometar vožnjama. Kolijevka sve popularnije i masovnije, mladima posebno privlačne discipline je upravo Brtonigla i AMK Skok racing.

Organizacijski gledano AMK Skok racing osmišljavao je natjecanja i susrete u gotovo svim auto disciplinama, pa su tako trajno upisane. Brdska utrka u Limskom kanalu, Rally Poreč, kružna utrka u Poreču, autoslalom u Brtonigli, OSV i OAR u Brtonigli, Poreču, … a diljem Istre u desetak je gradova i manjih mjesta organizirano natjecanje u kronometar vožnjama od kojih dan-danas neka predstavljaju okosnicu „vožnje na kronometar“. Od klupskih, međuklupskih, regijskih, državnih i međunarodnih manifestacija s vremenom se izišlo iz okvira čisto sportskih nadmetanja. AMK Skok racing priređivač je već nadaleko znane višednevne sajamsko-izložbene manifestacije „Poreč Motorshow“, prvi organizator na prostorima Hrvatske  međunarodnog ogleda višestrukih automobilističkih prvaka pod nazivom „Race of Champions“, čiji je domaćin bio Poreč, brojnih škola sigurne vožnje pod jedinstvenim  imenom „Togethet to win“, kao i jedinstvenog već desetak godina u nas organiziranog zaključenja sezone najčešće održavanog na automotodromu Grobnik ili Karting centru „Poreč“ u Taru.

Svojevrsna „paleta“ sportskih manifestacije začinjena je i susretima vlasnika terenaca, organizacijom „street race“ natjecanja, organizacijom završnih svečanosti dodjele priznanja najboljih na državnom i regionalnom nivou, prezentacijama kartinga i posvećivanja pažnje mladima, onima od 5 i nešto više godina koji se posljednjih sezona neminovan „dekor“ svakoj većoj i jačoj manifestaciji. Puna pažnja posvećuje se prezentaciji i provedbi brojnih programa u okviru globalne svjetske akcije „Sigurnost u prometu“.

Kroz klub je u protekla dva desetljeća prodefiliralo desetine vozača od kojih je najveći dio dan danas usko vezan uz utrke. Mnogi su od njih ostvarili prve dječačke snove – voziti sportski automobil – upravo u brtoniškom „Skok racingu“. Danas su neki višestruki državni prvaci, danas brane boje nekih drugih klubova, ali uvijek pamte svoje početke. Bilo je to u nekada maloj – Brtonigli. Brtonigla i sportski autoklub postali su sinonim oktanskih sportova prvo na istarskom poluotoku, a s vremenom i u okvirima čitave Hrvatske, nerijetko i izvan njenih granica. „Borba“ za opstanak bila je i jest dan danas nemilosrdna. AMK Skok racing jedan je od klubova kojem se pripisuje najveći broj organiziranih auto priredbi u Hrvatskoj. Neumorni entuzijazam i upornost, ponekad graničeći sa zatrtom tvrdoglavošću, nerijetko „glavom kroz zid“, davali su i daju svoje rezultate. No, neke „rane“ ostaju otvorene, teško zacjeljuju. Ali,…

U godinu jubileja AMK Skok racing ušao je ovjenčan s nekoliko znakovitih priznanja nacionalne sportske asocijacije HAKS-a – priznanjem za najbolju organizaciju kronometar vožnji prvog raspisanog Prvenstva Republike Hrvatske, ekipnim naslovom prvaka u disciplini autoslaloma, naslovom timskog prvaka pod imenom „Motodrom Poreč racing team“, naslovom državnog prvaka grupe „Sprint“ autoslaloma Marina Milokanovića, pobjednikom klase „sprint 4“ Ivice Popovića, a ekipnom i timskom naslovu neizbježan je doprinos viceprvaka grupe „Sport“ Donalda Milokanovića.

Dvadeset godina. Izuzetno mnogo posebno ako se popišu svi organizacijski projekti ostvareni prvenstveno entuzijazmom i golemom voljom, ljubavlju prema oktanskom sportu u cjelini. Puno ako se popišu svi pojedinačni, ekipni i timski naslovi prvaka ili pobjednika, k tome često i drugih i trećih mjesta od lokalnih do međunarodnih nivoa.

Uz čestitke za jubilej neminovna je samo konstatacija „da AMK Skok racing nema – valjalo bi ga izmisliti“. Ne izmislili – osmislili su ga prije dva desetljeća.

Ma što god o tome neki mislili !

 


Logo-skokAMK SKOK RACING

Mira 6, 52474 Brtonigla

MOB: 095 36 88 630

TEL.  052 493 943

FAX. 052 493 942

E-MAIL: skokracing@gmail.com

OIB: 34588942151

Žiro račun: HR 11 23800061145002225 IKB

Uplate iz inozemstva:

Istarska kreditna banka Umag
SWIFT – ISKBHR 2X
IBAN – HR1123800061145002225
www.skok-racing.com