Prekrasan sunčan dan obilježio je prvu utrku sezone Prvenstva Hrvatske u kronometar vožnjama što se pod nazivom “FORD GRAND AUTO – 12. Nagrada Tar-Vabriga 2016” održala protekle nedjelje na stazi tarskog “Motodroma”.

Mogli bi reći, jedno od najboljih izdanja tarske utrke koja se posljednjih 12 godina vozi pod pokroviteljstvom Općine i TZ Općine Tar-Vabriga.

Preko 80 natjecatelja borilo se za svoje prve ovogodišnje bodove u nekoliko klasa i tri prvenstva.

Prvenstvo Hrvatske okupilo je 45 natjecatelja dok je na Prvenstvu Istarske rivijere nastupilo 30 natjecatelja i desetak kartingaša, a bodovi za Prvenstvo auto i karting lige zapad izvlače se iz rezultata PH.

U sklopu akcije FIA “Desetljeće sigurnosti u prometu 2010-2020” nastupilo je i desetak kartingaša koji su za publiku bili kao šlag na torti.

Atraktivne vožnje pratilo je preko 2000 gledatelja, što je potvrda kvalitetnog pristupa organizacije utrke na jednoj tako kvalitetnoj, sigurnoj i tehnički zahtjevnoj stazi kao što je tarski “Motodrom”

Takvu vrstu automobilističkog natjecanja, koje prvenstveno služi za kvalitetnu edukaciju mladih vozača, započeo je upravo klub domaćin, “Skok racing” koji je prvu takvu utrku organizirao daleke 1995. godine, ispočetka kao klupski trening i edukaciju da bi nakon toga utrka prešla u kalendar i bodovanje Prvenstva auto i karting lige zapad i konačno postala jedna od najatraktivnijih disciplina Prvenstva Hrvatske a sastavni je dio kalendara HAKS-a od 2012. godine.

Po prvi put na prva 3 mjesta ukupnog poretka zasjela su 3 vozača iz istog kluba.
Najbrži je bio Vjekoslav Čičko ispred drugoplasiranog Patrika Vivode i trećeplasiranog Denisa Močiboba – “Rakete”, sva trojica iz auto kluba “Buzet autosport”
Najneizvjesnija je bila borba za 3. mjesto gdje se Močibob do samog kraja izmjenjivao s Deanom Jurasićem koji je na kraju morao kapitulirati i zadovoljiti se 4. mjestom generalke s zaostatkom od 2 desetinke sekunde.
Po klasama su rezultati bili slijedeći,
Serijski automobili
U klasi 1 pobjeđuje Igor Bogović iz “Buzet autosporta” koji je standardno brz, klasu 2 odnio je Danijel Grubiša iz “IRT Pazin” dok je u najjačoj serijskoj klasi pobijedio Goran Crnković iz auto kluba “Ri autosport”
Sportski automobili
U klasi sport do 1400 ccm pobjeđuje Vjekoslav Čičko na izvrsno pripremljenom prototipu Fiat 500 s motorom Suzukija 1000 s preko 200 KS, dok u najjačoj klasi sport preko 1400 ccm pobjedu odnosi Denis Močibob sa najnovijom akvizicijom, Peugeot 306 GTi koji je kod njega tek nekoliko dana.
U klasi diesel automobila najbrži je bio Nenad Hrvatin koji svojom Golf dvojkom zauzima i visoko 7. mjesto ukupnog poretka.
Kod vozačica najbrža je bila Doris Labinjan kojoj je to bilo i vatreno krštenje u biti prva utrka u kronometru i odmah pobjeda.
Najbolji veteran bio je nezamijenjivi i vječni Antun “Tona” Laušin iz SAK Samobora.
Najbolji Junior bio je Patrik Vivoda iz “Buzet autosporta”
I za kraj karingaši, mlade nade Hrvatskog i Istarskog autosporta.
U klasi do 60 ccm pobjedu odnosi mladi Alex Šćulac iz AMK “No limits Istra – Pazin”.
U klasi preko 60 ccm najbrži je Marsel Hušidić iz karting kluba “Rijeka”  ,
dok je u najjačoj verziji kartinga s mjenjačem pobjedu odnio mladi Deny Floričić, najnoviji član auto kluba “Skok racing”

REZULTATI: