Zagrebačka posada Juraj Šebalj – Toni Klinc sedmi je put stala na tron „16. Rally Poreč Tokić 2015“, održanog 6. i 7. studenog, u organizaciji AK Poreč Motorsport. Rally se vozio na već dobro znanim brzincima Poreštine te okolnih općina Tinjan i Kanfanar. Itinerer ukupne dužine 280 kilometara te 100 kilometara brzinskih ispita na 6 različitih dionica, ukupno su odradile 33 posade iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Iako je prvog dana glavnu riječ imala mađarska posada Sandor Olle’ – David Berendi u Ford Fiesti S2000, drugog dana relija posada je izgorjela u želji za pobjedom. Noga vozača Ollea bile je preteška na papučici gasa. Naime, posada je tijekom subotnjeg jutra učinila nekoliko tehničkih grešaka. Pridodamo li k tome još i nervozu koja je rasla iz brzinca u brzinac, jasno je zašto posada zadatak završava izlijetanjem 800-tinjak metara nakon starta brzinca Červari. I tada vodstvo preuzimaju okorjeli relijaši Šebalj i Klinc u Mitshubishi lanceru EVO IX. Iako su titulu državnog prvaka u kraljici automobilizma osigurali još prije zadnje, porečke stanice u kalendaru prvenstva Hrvatske, istarski oktanski spektakl, kažu, nisu smjeli propustiti. U Poreču se osjećao kao doma, Šebalja za grad veže i djetinjstvo, a tehnički zahtjevni, mjestimice i jako brzi specijalni ispiti jednostavno se ne propuštaju! Najviše im je brige, kazali su pobjednici stigavši na ciljnu rampu, zadavala sitna, gotovo pa nevidljiva „istarska prašina“ koju vozila bacaju na cestu, a kao posljedica višetjednog izostanka kiše. I ova je posada imala blagi okršaj s travom i lišćem izvan ceste, no uspjela je zadržati koncentraciju i vratiti se u zadanu putanju.

Drugo mjesto ukupnog poretka uzela je slovenska posada Aljoša Novak – Matej Čar u Subaru Imprezi. Ova je posada do drugog mjesta stigla na brzincu Tinjan, gdje za sobom ostavlja mađarsku posadu Janos Szilagyi – Botond Csanyi u vrlo atraktivnom Peugeotu 207 S2000. Vodstvo su uspjeli zadržati sve do samog kraja relija, pa su Mađari završili kao trećeplasirana posada. Tome unatoč, već godinama vjerna posada Relija Poreč, rezultatom je bila zadovoljna. Prema riječima Szilagyia, u Poreč su došli testirati novo vozilo, kupljeno nedavno, a s obzirom na izrazito lošu sezonu koja je sada već za njima. Već su sada najavili ponovni dolazak na 17. Rally Poreč.

Valja još istaknuti istarsku posadu Sandi Jugovac – Doriano Milanović. Nakon puknuća poluosovine na noćnom brzincu na porečkom gradskom parkiralištu, suvozač je doslovce gurao automobil do cilja kako bi drugog dana imali pravo voziti u službenoj konkurenciji. Auto su u međuvremenu popravili te u subotu sretno stigli do cilja. Nije to bi slučaj kod druge istarske posade, oca i sina, Davida i Karla Pelicara. Zbog tehničkog kvara prvog dana, drugi su dan vozili za svoj gušt. Tehnički problem zaustavio je i posadu Manuel Kodelja – Sanjin Prodan, dok je najgore prošla posada Denis Močibob – Dean Koraca koja je svoj Renaul Megan stavila na krov. Bilo kako bilo – sve je to sastavni dio kraljice automobilzma. Svjestan je toga i organizator, Edi Milokanović, zadovoljan kako je reli prošao. Jer, prema riječima natjecatelja i publike, bilo je ovo najbolje izdanje Relija Poreč!

Slične objave